Tjuvjägare använder turistbilder på Facebook för att utrota elefanter och noshörningar – The Perfect World Foundation

Tjuvjägare använder turistbilder på Facebook för att utrota elefanter och noshörningar

Den engelska tidningen Mirror rapporterade i dagarna om att tjuvskyttar använder Facebook, Twitter och Instagram för att spåra och döda noshörningar, elefanter och lejon.

Tjuvjägarna bevakar turister på sociala medier vars safari-bilder omedvetet preciseras och berättar var på kartan djuren befinner sig.

På grund av geo-taggnings funktionen på smartphones, kan tjuvskyttar lokalisera från en bild vart djuret befinner sig. Tjuvjägarna kan sedan med hjälp av helikoptrar snabbt ta sig till området där bilden på noshörningen är taget för att skjuta djuret.

Enligt tidningen Mirror så uppmanas nu tusentals brittiska turister som befinner sig i Afrika att vara försiktiga med vad de publicerar på sociala medier.

Ragnhild Jacobsson på The Perfect World Foundation är bekant med problemet sedan tidigare och uppmanar svenska turister att stänga av platsprecision på telefonerna. 

– Djurens horn är värda mer än guld på svarta marknaden. Det är viktigt att turister är medvetna om att deras safari-bild kan leda tjuvskyttarna direkt till djuren säger Ragnhild. 

Läs artikeln på Mirror HÄR.

THE PERFECT WORLD NYHETER