​Dr Richard Leakey – aktuell i Angelina Jolies nya film – tilldelas The Perfect World Award i Göteborg – The Perfect World Foundation

​Dr Richard Leakey – aktuell i Angelina Jolies nya film – tilldelas The Perfect World Award i Göteborg

Richard Leakey har ägnat en livstid åt att försöka besegra tjuvjägare. Trots det, är hans namn för de flesta okänt. Det planerar dock Angelina Jolie att ändra på när hon senare i år inleder långfilmsproduktionen ”Africa” med Brad Pitt i huvudrollen. Men innan världen får lära känna Richard Leakey på bioduken, får Göteborg möta honom när han tar emot The Perfect World Foundations pris ”Conservationist of the Year” på stödgalan ”The Elephant Ball” i september.

För ett år sedan tog Jane Goodall emot The Perfect World Foundations årliga pris ”The Conservationist of the Year” för hennes framstående arbete med att skydda schimpanser. I år vänds istället blicken mot den utrotningshotade elefanten och dess skyddsängel Richard Leakey.

– Han är förmodligen den person som har haft störst betydelse i arbetet med att rädda den utrotningshotade elefanten och vi är ödmjukt tacksamma för att han besöker Göteborg i september och personligen tar emot priset. Detta är oerhört stort för oss, för Göteborg och för Sverige, säger Ragnhild Jacobsson, grundare av The Perfect World Foundation.

Född i Kenya 1944 och son till två paleontologer, ägnade Richard Leakey sig tidigt åt att skydda lejon från tjuvjägare. Men det var inte förrän på 1970-talet som Leakey verkligen blev ett namn det talades om i samband med att han gjort fossila fynd som visade att mänskligt liv utvecklats på slätterna i Afrika. Och samtidigt som han prydde omslaget av Time Magazine var han en av de första att lyfta skandalen med elefanttjuvjakt.

I september beträder Richard Leakey svensk mark för att ta emot pris för hans livslånga arbete på stödgalan ”The Elephant Ball”.

– Elefanten beräknas vara utrotad redan inom 10 år om tjuvjakten inte minskar. Stödgalan anordnas för att på flera sätt stötta arbetet med att rädda den utrotningshotade elefanten. Jag hoppas och tror att Richard Leakeys närvaro den 15 september i Göteborg medför att fler får upp ögonen för det allvarliga öde som går elefanterna till mötes om vi inte agerar. Vi blir den sista generationen att få uppleva vilda elefanter om tjuvjakten inte övervinns, avslutar Ragnhild Jacobsson.

THE PERFECT WORLD NYHETER